Så designar du det perfekta köket

Köket är hemmets allra viktigaste rum. Det tycker i alla fall de flesta. Det är i köket alla i hemmet samlas för att samtala och diskutera dagens händelser med varandra över en god bit mat. De flesta spenderar ganska mycket tid i sitt kök. Därför är det viktigt att köket verkligen är perfekt. Det här kan du göra för att kunna designa det perfekta köket för just dig och din familj.

Vad är viktigt för dig?

Det första man alltid bör göra är att tänka ut vilka behov man har. Vilka krav har du på ditt kök? Vad ska det kunna klara av? Ska det vara lätt att rengöra? Ska det finnas många öppna arbetsytor? Hur stor ska kylen och frysen vara? Det finns mycket att tänka på. Om du kommer på något viktigt bör du alltid skriva ner det. Då blir det lättare att komma ihåg de allra viktigaste delarna när du väl ska börja designa ditt kök.

Om ni är många i familjen kan ni alltid diskutera behoven och kraven tillsammans. Då får alla vara med och skapa det perfekta köket. Det kan faktiskt vara riktigt kul att designa ett kök tillsammans.

Se det som ett arbetsrum

Man bör se på köket lite som ett arbetsrum. Självklart kan man slappna av i köket, men man ska även kunna arbeta effektivt när man väl lagar mat i det. Ett bra kök ska helst inte vara allt för mörkt. De flesta blir ganska trötta av att arbeta i ett mörkt rum. Det betyder inte att du inte kan använda dig av mörka inredningsdetaljer eller möbler. Det viktiga är att du har bra belysning i köket. Ljusinsläpp från fönster är alltid ett plus.

matlagning-design

Försök att inte placera de mest använda delarna för långt ifrån varandra. Placera gärna spisen, kylen och frysen så nära varandra som möjligt för att slippa onödigt spring. Det är även bra att ha en stor arbetsyta i närheten av kylen så att du snabbt kan ta fram och tillbereda dina matvaror. Arbetet i köket ska kunna flyta på utan hinder. Det är då ett kök fungerar som bäst.

Snåla inte med arbetsytor

När du designar ett kök bör du verkligen inte snåla på arbetsytor. Ju mer bänkyta du har att arbeta med desto bättre. Placera gärna vitvaror och liknande under dina bänkar för att spara extra mycket arbetsyta. Man kan verkligen inte få för mycket arbetsyta i ett kök. Om du har platsen bör du alltid lägga till lite extra arbetsyta än det du tror att du kommer att behöva.

 

Smarta designverktyg

Om man har svårt att komma igång kan man alltid ta hjälp av lite olika designverktyg. Många köksleverantörer eller inredningsbutiker har sina egna designverktyg som du kan använda. IKEA är ett exempel. I vissa fall kan du använda verktygen gratis på nätet. Med hjälp av dessa designverktyg kan du lättare få en bild av hur ditt drömkök skulle kunna se ut. Vissa program genererar tredimensionella bilder medan andra är tvådimensionella. Båda typer kan underlätta designarbetet enormt.

Om du har svårt att komma igång eller saknar idéer kan du alltid prova ett av dessa designverktyg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.