Så kan man dra ner på sin elförbrukning

Även om många delar av landet nu har börjat gå mot varmare dagar är det stora delar av svenska folket som fortfarande kämpar rejält med att hantera de skyhöga elpriserna som just nu orsakar stora problem för hushållen. Samtidigt så finns det en del saker som man kan göra för att försöka dra ner på sin elförbrukning och på så sätt även sina kostnader varje månad. 

 

Det är väldigt synd att detta behövs, men genom att se över vilka olika alternativ och tips som finns tillgängliga kan man faktiskt spara en hel del pengar varje månad. Det viktigaste är dock att gå in i ett tankesätt där man hela tiden tänker på vad man använder och vad man inte använder sig av, och se till att stänga av lampor och annat när man inte behöver det. 

Kontrollera priser på el 

Att se över elpriser och exempelvis spotpriset imorgon är ett utmärkt sätt att se efter hur mycket elen kostar. På så sätt kan man exempelvis planera stora tvättningar eller liknande när priset är lägre än vad det brukar vara. På så sätt vet man när man kan kosta på sig att använda sig av mer el, och när man behöver dra ner på användningen rent generellt för att spara pengar.  

 

Det är även klokt att inte använda sig av hemartiklar som har en väldigt hög strömförbrukning. Exempelvis är saker som golvvärme och torktumlare riktiga energibovar, och allting som blir varmt kan också räknas in i det här facket.

Byt till energisnåla lampor 

Även om fler och fler svenskar har gått över till LED-lampor är det långt ifrån alla som har gjort den här förändringen. LED-lampor kostar aningen mer än traditionella glödlampor att köpa i butiker, men drar samtidigt mycket mindre el och har en längre livslängd än sina traditionella motparter. LED-lampor kan därmed hjälpa en med att dra ner ens energiförbrukning, samtidigt som man faktiskt sparar pengar över tid tack vare att man inte behöver köpa glödlampor lika ofta. 

Tvätta på natten 

Elpriset följer grundläggande lagar om utbud och efterfrågan, någonting som i sin tur också gör att priset är lägre när färre människor vill använda sig av ström. Därför kan det vara klokt att se till att man använder sig tvättmaskin och torktumlare på tider när elförbrukningen rent generellt är mycket låg till följd av att de flesta ligger och sover. Detta är någonting som kan göra en stor skillnad, och genom att exempelvis låta tvätten hängtorka istället för att använda sig av en tvättmaskin kan man spara en hel del pengar över tid. 

Laga mycket mat i taget 

En av de saker som man inte kan komma ifrån när det kommer till att dra ner på sin elförbrukning är matlagning. Att använda sig av ugn och kokplattor är någonting av det som tar allra mest ström. Därför kan det vara klokt att exempelvis laga stora grytor eller laga så mycket som möjligt när man ändå har ugnen igång. Detta är inte bara någonting som kan spara pengar, utan även tid då man slipper ställa sig och laga mat varje kväll. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.