Så designar du en lättskött trädgård

De allra flesta uppskattar en fin och välskött trädgård. Att gå runt i en trädgård kan vara givande på många sätt. Har du en egen trädgård, eller vill du anlägga en helt ny trädgård där hemma? Då finns det några saker du bör tänka på. Om du vill få till en vacker och lättskött trädgård ska du följa dessa råd.

Börja med att planera

Om man verkligen vill lyckas med sin trädgårdsdesign krävs det att man har en plan att gå efter. Om man inte har någon plan kan det bli svårt att få till en lättskött trädgård. En oplanerad trädgård kan ofta kännas ganska kaotisk. Därför bör du ha någon form av plan innan du börjar med anläggningen av din nya trädgård.

Skriv först ner vad det är du vill kunna få ut av din nya trädgård. Vad är det viktigaste för dig? Ska den ha många fruktträd? Ska den fyllas med olika rabatter och andra typer av planteringar? Vilka detaljer skulle du vilja ha med i din trädgårdsdesign? Skriv gärna ner alla tankar du har kring din framtida trädgård och försök att göra en plan utifrån dem. Det kommer att göra arbetet mycket lättare.

planteringsplan

Om du är ny på trädgårdsdesign bör du inte planera allt för många trädgårdsprojekt på en och samma gång. Försök att hålla dig till några få saker till att börja med. Då slipper du onödig stress om något inte skulle bli som du hade tänkt dig.

Välj rätt växter och träd

Se till att läsa på lite om olika plantor, buskar och träd innan du börjar handla. Det kan vara bra att välja växter som passar ditt klimat och din jord. Förhållandena ser ganska olika ut beroende på vart i landet man befinner sig. Därför är det bra att läsa på lite om de olika klimatzonerna och växtzonerna.

När du vet vilka förhållanden du har i din trädgård och du har läst på vilka växter som passar i dem kan du äntligen börja köpa in dina växter. Undvik växter som är kända för att vara kräsna eller ömtåliga. Börja gärna med några lättskötta växter, så behöver du inte oroa dig för om de kommer klara sig eller inte.

Dela upp trädgården i sektioner

Det kan vara bra att dela in sin trädgård i olika sektioner eller delar. Samla dina fruktträd, bärbuskar och grödor i en del av din trädgård. Skapa en mysig avslappningshörna i ett av hörnen av trädgården. Där kan du och dina vänner samlas för att prata om allt från jobb till Bitcoin-handel.

 

Med olika avdelningar blir det lättare att hålla trädgården organiserad och prydlig. Låt inte hela trädgården smälta ihop till en enda stor del. Då kan den lätt kännas vildvuxen och okontrollerad. Struktur är alltid trevligt, speciellt om man vill designa en lättskött trädgård.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.