Spelar designen in när vi ska välja nyhetskälla?

Vi har alla stått i situationen när vi ska välja vart vi ska få våra nyheter ifrån. För det är ett aktivt val. Det är inte någonting som bara sker av sig självt. Självklart kan det vara så att vi använder samma nyhetskälla som vi haft i många år av gammal vana, men ändå vi har någon gång aktivt valt att gå in på just den sidan. Men hur stor roll spelar egentligen designen på sidan när vi väljer vilken sida vi vill få nyheter ifrån?

 

Alla som är intresserade av design har nog någon gång reflekterat över hur olika nyhetssidor har valt att designa sina sidor. När man är upptagen av design ser man ju denna överallt, men hur stor roll spelar egentligen designen när man ska välja nyhetskälla? För tänk efter, när man jämför olika nyheterssidor som dagens.se och andra webbplatser, så får man helt klart olika känslor av att gå in på de olika sidorna. Om det är lätt att läsa rubriker, om det är enkelt att förstå hur sidan är uppbyggd, om sidans design tilltalar en, alla dessa olika bitar spelar in hur vi känner inför en nyhetssida.

 

Det estetiska gör skillnad

Och det är nog faktiskt så enkelt som att för alla oavsett om man är designintresserad eller ej så spelar designen på nyhetssidan roll för både hur läsupplevelsen blir och hur mycket man känner att man kan lita på sidans innehåll. Sedan kan det absolut vara så att vi som är designintresserade lägger märke till sidans uppbyggnad och design på ett annat sätt och att detta för större betydelse för oss. Men även för dem som inte reflekterar över detta så får det ändå en inverkan i hur man upplevelser sidan i slutändan. Det är inte bara innehåll som räknas, utan också hur detta innehåll presenteras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.